Formiran Odsek za sprečavanje zlostavljanja na radu

Povodom osnivanja i početka rada Odseka za sprečavanje zlostavljanja na radu, u okviru Pravne službe KCS, u utorak, 26.februara, u Upravnoj zgradi KCS održana  je press konferencija.

„Mi smo prva državna ustanova u kojoj je formiran Odsek za sprečavanje zlostavljanja na radu, i na tu činjenicu smo jako ponosni“, naglasio je na današnjoj pres konferenciji direktor KCS, prof. dr Miljko Ristić i dodao da bi postojanje jedne takve specijalizovane službe trebalo da doprinese, kako je naglasio - „boljim međuljudskim odnosima, boljim uslovima rada, ali i boljem tretmanu pacijenata, jer oni najviše i trpe kada odnosi među zaposlenima nisu na potrebnom nivou“. On je podsetio da je Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu na snazi od oktobra 2010 i da jesmo u obavezi da unapredimo odnose na poslu tako da se prevenira zlostavljanje na poslu tako da dostojanstvo na radu i bezbedno radno okruženje postanu deo harmoničnih odnosa među zaposlenima, ali i kvalitetnijeg odnosa prema pacijentima. Olga Kićanović, predstavnik republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, istakla je da je zdravo radno-pravno okruženje preduslov efektivnog rada, veće produktivnosti na poslu, što se ogleda i u ekonomskim parametrima svakog društva. Ona je ukazala i na značajni apsekt socijalne sigurnosti, emocionalne stabilnosti koji su parametri zdravog radnog okruženja, uz opasku da se zlostavljanje na radu ogledane samo u narušavanju fizičkog i psihičkog zdravlja zaposlenih, što se reperkutuje na stabilnost i zdravlje njihovih porodica. zdravlja zaposlenih. Kićanović je navela rezultate jednog istraživanja koje je sprovedeno u Hrvatskoj, prema kojima je u 20 odsto slučajeva, uzrok samoubistava kod dece je mobing koji trpe njihovi roditelji.

-Zdravlje i produktivnost su relevantni elementi bruto nacionalnog dohotka, a od mobinga trpe i društvo i država, istakla je Aleksandra Janković, rukovodilac Odseka za sprečavanje zlostavljanja na radu KCS i naglasila da će glavni cilj rada nove službe biti, kako je istakla: „borba protiv TRI N: Neznanja, Nestručnosti i Nesavesnosti“. Ona je najavila održavanje dva seminara, u saradnji sa republičkom Agencijom za mirno rešavanje sporova na radu, jedan je namenjen direktorima organizacionih jedinica KCS i predstavnicima reprezentativnih sindikata,a drugi je namenjen obuci zaposlenih, koji će, kako je objasnila biti „interni posrednici“ u rešavanju sporova unutar kuće. Osnovni princip u radu odseka biće dobrovoljnost i nalaženje rešenja kroz kompromis.

 

/Medija-info centar, 26.februar, 2013.