Bitka za Urgentni - stigao rentgen

Izvor: B92
Manje od mesec dana od kvara jedinog mobilnog rentgen aparata u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, novi aparat pristigao je u ovu ustanovu.

Osim RTG aparata, Urgentni centar dobio je i najsavremeniji operacioni sto. Medicinska oprema u vrednosti od oko 130.000 evra nabavljena je u okviru humanitarne akcije "Bitka za Urgentni centar", koju zajednički vode Urgentni centar KCB i Fond B92.

Pozivu za hitno rešavanje problema opremljenosti ove zdravstvene ustanove odazvalo se čak šest kompanija: novac za nabavku RTG aparata obezbedile su kompanije Adoc, Farmalogist, Unifarm-Medicom, Roaming Electronics i Bimed, dok je sredstva za kupovinu operacionog stola donirala kompanija Magna Pharmacia.

Dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra, zahvalio se donatorima, Fondu B92 i celoj javnosti na brzoj reakciji koja je usledila nakon kvara jedinog mobilnog rentgen aparata u ustanovi. "Kao što znate, u pitanju je aparat koji se koristi za dijagnostiku najtežih bolesnika i ova donacija je za nas od neprocenjivog značaja. Istovremeno, dobili smo i operacioni sto, potreban nam je još jedan ali i ovo predstavlja ogromno poboljšanje postojećih uslova u Urgentnu centru, poboljšanje koje bukvalno spašava živote", izjavio je on.

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, izrazio je zadovoljstvo zbog ovih donacija i pozvao na dalju akciju. "Ponosni smo na kompanije koje su učešćem u ovoj inicijativi pokazale šta znači istinska društvena odgovornost, ali mi već sada moramo da se okrenemo ka budućnosti i apelujemo na druge da im se priključe što pre, jer je potrebno nabaviti još mnogo opreme. Bitka za Urgentni centar je bitka sa vremenom, bitka za živote u kojoj ne smemo da oklevamo ni jedan jedini trenutak", kaže Matić.

Za obnovu medicinske opreme u Urgentnom centru potrebno je, pored još jednog operacionog stola, nabaviti i 40 kreveta za intezivnu negu i 2 reflektora za operacionu salu.