Kandidat Afričke unije za generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhanom posetio Klinički centar Srbije

Direktor Kliničkog centra Srbije doc. dr Milika Ašanin, zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja dr Mehom Mahmutovićem, sastao se danas sa dr Tedrosom Adhanomom Gebrejsusom, kandidatom Afričke unije za generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije i specijalnim savetnikom premijera Etiopije.

Predstavljajući mere Ministarstva zdravlja Republike Srbije usmerene ka unapređenju i osavremenjivanju zdravstvenog sistema Srbije, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović istakao je da je trajno opredeljenje Ministarstva zdravlja da se velikim ulaganjima u zdravstveni sistem, izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih zdravstvenih ustanova kao i zapošljavanjem mladih medicinskih stručnjaka, građanima naše zemlje omogući najviši kvalitet medicinskih usluga.

Direktor Kliničkog centra Srbije doc. dr Milika Ašanin istakao je mesto i značaj Kliničkog centra Srbije, kao najreferentnije zdravstvene ustanove u zdravstvenom sistemu naše zemlje i dr Tedrosa upoznao sa planovima ove zdravstvene ustanove.

Istakavši ličnu zahvalnost na gostoprimstvu i pre svega podršci naše zemlje njegovim naporima da zajedno učinimo svet zdravijim, dr Tedros je naglasio da je zdravstveni sistem Srbije i naš model zdravstvenog osiguranja pravi primer za mnoge zemlje u svetu. Kandidat za generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros posebno je istakao punu podršku aktuelnim merama Ministarstva zdravlja Republike Srbije usmerenim ka prevenciji kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja građana naše zemlje.

Prilikom posete Kliničkom centru Srbije dr Tedros je bio u prilici da obiđe i Nacionalni centar za Gama nož, na kojem je za godinu i pet meseci tretirano više od 1.200 pacijenata, što je rezultat koji ovu ustanovu pozicionira daleko iznad svetskog proseka.