Donacija italijanske pokrajine Lombardija leka Koncentrat faktora koagulacije VIII (KLOTT) za lečenje osoba sa hemofilijom

U Kliničkom centru Srbije (KCS) danas je, u prisustvu ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibora Lončara i direktora KCS doc. dr sci. med. Milike Ašanina, Nj. E. gospodin Đuzepe Manco, ambasador Italije u našoj zemlji uručio ovoj zdravstvenoj ustanovi donaciju tri miliona jedinica leka Koncentrat faktora koagulacije VIII (KLOTT) za lečenje osoba sa hemofilijom. Donacija, čija je vrednost 1.331.670,00 eura, poklon je italijanske pokrajine Lombardija, a obezbeđena je u saradnji sa kompanijom Kedrion Biofarm.

Tim povodom, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar istakao je veliku zahvalnost ambasadoru Italije na donaciji koja će u značajnoj meri unaprediti lečenje pacijenata obolelih od hemofilije u našoj zemlji.

“U Srbiji trenutno živi ukupno oko 900 osoba sa hemofilijom. Donacijom koncentrata faktora koagulacije VIII, koji je izuzetno skup lek i koristi se za zaustavljanje krvarenja kod osoba sa hemofilijom, nesumnjivo ćemo u značajnoj meri uspeti da intenziviramo i unapredimo ortopedsko lečenje bolesnika sa ovim oboljenjem, prevashodno onih koji imaju teška oštećenja zglobova, i kojima je neophodna operacija. A da bi ovakve intervencije mogle da se realizuju potrebno je postojanje dobro organizovanog tima lekara različitih specijalnosti, koji mi imamo ovde u KCS, ali i dostupnost skupih lekova (koncentrat faktora koagulacije) koji se koriste za sprečavanje krvarenja kod hemofilije. Stoga je ova donacija od velikog značaja za naše pacijente”, zaključio je ministar Lončar.

Njegova Ekselencija, gospodin Đuzepe Manco, ambasador Italije u Srbiji, istakao je izuzetnu saradnju u oblasti medicine i javnog zdravlja između Italije i Srbije. Ambasador se zahvalio regiji Lombardije i italijanskom Institutu za zdravlje koji je preko Nacionalnog centra za krv uputio ovu donaciju. “Krv predstavlja život. A ova donacija će pomoći u lečenju mnogih pacijenata od hemofilije u Srbiji. Vrednost donacije premašuje njenu komercijalnu vrednost od 1.3 miliona evra. Ona pre svega ističe vezu “ljudi ljudima” između naše dve zemlje i naše dve zajednice. Danas, otpočinjemo novi vid saradnje između naših institucija u ovoj izuzetno važnoj oblasti medicine i javnog zdravlja”, zaključio je ambasador Manco.

Direktor Kliničkog centra Srbije doc. dr Milika Ašanin istakao je da se u ovoj ustanovi zbrinjava više od polovine odraslih bolesnika sa hemofilijom iz cele Srbije.

“U Klinici za hematologiju KCS trenutno se leči više od 50 osoba sa najtežim oblikom bolesti kod kojih je planirano sprovođenje ortopedskih operacija. U protekle dve godine ovakve operacije su već urađene sa velikim uspehom u KCS pri čemu je veštački kuk ili koleno ugrađeno kod ukupno 11 osoba sa hemofilijom. Sada je u planu da se godišnje operiše do 20 bolesnika sa hemofilijom kojima treba da se ugradi veštački zglob kako bi mogli da se vrate normalnim životnim aktivnostima. Ovom donacijom faktora koagulacije VIII stekli su se uslovi da naš plan bude u potpunosti ostvaren”, zaključio je Ašanin.

„Uspešnom ishodu ove donacije doprineli smo upravljanjem i pokrivanjem troškova logistike i carine, pri čemu smo tesno sarađivali sa svim uključenim stranama“, objasnio je Silvio Audisio, komercijalni direktor Kedrion Biofarma za Evropu.

“Ponosni smo što smo radili rame uz rame sa italijanskim Nacionalnim centrom za krv (itl. Centro Nazionale Sangue prim.prev.), regijom Lombardije i njihovim regionalnim centrom za krv. Ovom donacijom, u Srbiji je povećana dostupnost terapije koja spašava život, a koja će velikom broju pacijenata sa hemofilijom omogućiti pristup tretmanu. Ovaj projekat, osim što ima izuzetnu etičku vrednost, savršeno je u skladu sa misijom Kedriona da podrži italijanski transfuziološki sistem u osiguravanju toga da se iskoristi maksimum od terapija proizvedenih od krvi italijanskih davalaca ” - zaključuje Silvio Audisio.

Hemofilija je nasledna bolest koja se odlikuje izrazitom sklonošću krvarenju već od rođenja. Nastaje zbog urođenog nedostatka proteina (faktor osam ili faktor devet) koji su neophodni za proces zgrušavanja krvi. Od hemofilije najčešće obolevaju muška deca koji bolest nasleđuju od majke koja je prenosilac oboljenja. Prosečno se na 5.000 živorođene muške dece rodi jedno dete sa hemofilijom.

Služba za informisanje