Internacionalnom akreditacijom Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije potvrđen kvalitet i visoki standard ove ustanove

Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije ovogodišnji je dobitnik prestižnog sertifikata o akreditaciji Evropske komisije za akreditaciju vaskularnih centara, za period 2017-2021. godine.

Sertifikatom je potvrđeno da Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije predstavlja “vrhunsku multidisciplinarnu ustanovu koja obezbeđuje najstručniji tretman vaskularnih bolesnika i koja funkcioniše po najvišim evropskim standardima“.

Komisija je ovakvu odluku donela na svečanosti tokom godišnjeg sastanka IUA (International Union of Angiology) u Gracu 7. maja ove godine, nakon završetka zahtevnog procesa analiza, kontrola i inspekcija koji su trajali više od pola godine. Na godišnjem nivou akredituju se maksimalno dva evropska centra, a ove godine akreditovana je samo Klinika za vaskularnu I endovaskularnu hirurgiju KCS! To dodatno govori o značaju akreditacije.

„Akreditacija predstavlja potvrdu međunarodnog ugleda naše Klinike koji se brižljivo gradi i stalno unapređuje poslednjih 15 godina, kao i čitavog Kliničkog centra Srbije, najreferentnije medicinske ustanove u našoj zemlji. Istovremeno, to je i potvrda da naša Klinika predstavlja priznati centar kako u pogledu tretmana vaskularnih bolesnika, tako i u pogledu edukacije i naučno-istraživačkog rada. Već godinama ostvarujemo značajne rezultate u lečenju pacijenata iz zemlje i okruženja, ali verujemo da ce ova akreditacija doprineti da naša Klinika bude prepoznata za lečenje i pacijenata iz inostranstva. Zato je ova akreditacija od značaja za čitavu našu vaskularnu medicinu, odnosno zdravstvo u celini“ istakao je prof.dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju.

IUA (International Union of Angiology) je najstarije svetsko udruženje koje objedinjuje različite oblasti medicine koje se bave bolestima krvnih sudova: vaskularna biologija, vaskularna medicina, vaskularna hirurgija. Osnovano je 1950. godine, ima 73 zemlje članice i broji oko 1600 članova. Komisiju za akreditaciju čine najugledniji internacionalni stručnjaci iz oblasti vaskularne medicine (vaskularna hirurgija, angiologija, interventna vaskularna radiologija).