Veliki broj građana na besplatnim preventivnim pregledima u KCS

Klinički centar Srbije (KCS) učestvovao je juče u akciji besplatnih preventivnih pregleda koju u cilјu rane dijagnostike organizuje Ministarstvo zdravlјa Republike Srbije ove jeseni u zdravstvenim ustanovama naše zemlјe.

Tom prilikom, svi građani, sa ili bez zdravstvene kartice, i bez zakazivanja bili su u prilici da na Poliklinici KCS obave besplatne preventivne preglede, ultrazvuk abdomena i preglede hormona štitaste žlezde. Pored toga, na Klinici za endokrinologiju KCS sve naše sugrađanke imale su mogućnost da obave i preventivne preglede grudi, po potrebi i mamografske preglede. Takođe, u skladu sa značajem prevencije, Klinički centar Srbije obavlјao je tokom jučerašnjeg dana i internističke preglede, kardiološke preglede i dr.

U prvih sat vremena akcije, od 8 do 9 časova, obavlјeno je više od 130 pregleda.

A do 16 časova urađeno je 164 ultrazvučnih pregleda abdomena, 325 analiza hormona štitaste žlezde, ukupno 117 endokrinoloških i kardioloških pregleda i 44 mamografskih pregleda.

Direktor KCS doc dr Milika Ašanin istakao je da veliki odziv građana na besplatne preglede pokazuje da je akcija Ministarstva zdravlјa ispunila cilј. „Zaista smo izuzetno zadovolјni ovako velikim odzivom građana, ambulante su bile pune lјudi koji su došli na preglede, a naši zdravstveni radnici su jako vredno radili. Klinički centar Srbije je sa svojim stručnim timom, velikim brojem lekara i sestara koje su juče bili angažovani, zaista učinio sve da građani efikasno obave kontrolne preglede i da eventualno preveniramo neka ozbilјna obolјenja. Prevencija je osnov očuvanja zdravlјa, i drago nam je da su to građani prepoznali“ istakao je Ašanin.

Profesorka u penziji NK iz Beograda, koja je juče obavila pregled u Poliklinici KCS, istakla je tom prilikom da je izuzetno zadovolјna čitavom akcijom kao i odnosom lekara u KCS. „Prezadovolјna sam. Uradila sam vađenje krvi na Poliklinici KCS, vrlo brzo sam sve završila. Sviđa mi se ova akcija, videla sam da je bilo puno građana na pregledima, ja to podržavam jer smatram da su preventivni pregledi veoma važni“.