Veliki broj građana obavio preventivne preglede u Kliničkom centru Srbije

Beograd, 26. februar 2018. godine

Veliki broj građana koji je po izuzetno hladnom vremenu došao na preglede u KCS najbolјe ilustruje značaj akcije Ministarstva zdravlјa kao i povećanu brigu o sopstvenom zdravlјu naših sugrađana.

U periodu od 8 do 16 časova, juče su u Kliničkom centru Srbije (KCS) zainteresovani građani, i oni bez zdravstvene kartice, obavili 222 kardioloških pregleda, uradili 627 laboratorijskih analiza- (tumor markeri prostate PSA i jajnika CA 125 i nivo šećera u krvi) kao i 97 pregleda vezanih za dijetetiku, higijenu ishrane i gojaznost.

Pored toga, u ambulantama Klinike za očne bolesti građani su obavili i 289 oftalmoloških pregleda.

Direktor KCS doc dr Milika Ašanin istakao je izuzetno zadovolјstvo velikim odzivom građana na ovu akciju Ministarstva zdravlјa, i naglasio da je to potvrda da u našem društvu jača kolektivna svest o značaju prevencije.

„Klinički centar Srbije je, uskladu sa dobrom kliničkom praksom, učinio sve da građani efikasno, jednostavno i brzo obave preventivne preglede. Angažovali smo najbolјe stručne timove, veliki broj lekara i zdravstvenih radnika, svi su oni vredno radili u velikom broju ambulanti, i stoga ne čudi zadovolјstvo naših sugrađana koji su preglede obavili u našoj zdravstvenoj ustanovi. Moram da napomenem da su građani prepoznali značaj ove akcije Ministarstva zdravlјa, da su je apsolutno prihvatili, jer su svesni da je promocija prevencije i rane dijagnostike najbolјi način brige o sopstvenom zdravlјu. Ovim putem želim i da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima KCS koji su i juče, kao i tokom svih prethodnih akcija preventivnih pregleda, radili izuzetno vredno, predano i posvećeno“, zaklјučio je Ašanin.

Preventivne preglede za šest dana akcije do sada je obavilo blizu 120.000 građana. Ministarstvo zdravlјa najavilo je da će zbog velikog interesovanja građana i u narednim mesecima nastaviti sa organizovanjem ovakvih akcija.