Centralna laboratorija Centra za medicinsku biohemiju KCS - jedna od pet najsavremenijih u svetu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass. dr Zlatibor Lončar posetili su danas Klinički centar Srbije, povodom otvaranja Centralne laboratorije Centra za medicinsku biohemiju ove zdravstvene ustanove.

Novootvorena Centralna laboratorija Centra za medicinsku biohemiju KCS omogućava najkvalitetniju i najbržu laboratorijsku dijagnostiku, i najsavremenija je u ovom delu Evrope, i šire. Za nabavku najsavremenije opreme i aparata kao i kompletnu adaptaciju prostora ove laboratorije izdvojeno je preko 1,5 miliona evra, koji su obezbeđeni iz donacije kompanije Abbott.

Premijerka je istakla da vlada nikad više nije ulagala u zdravstvene ustanove, ali da onda kada se to radi sa partnerima kao što je američka kompanija "Abot" koja je uložila u novi centar i laboratoriju, to ide mnogo bolje i brže. Poručila je i da vlada ima viziju za reformu zdravstvenog sistema koja je jedna od najzahtevnijih, a na koju se čekalo više od 30 godina. "Radimo na tri osnovna pravca menjanja zdravstvenog sistema, što je važno i za građane i za sve zaposlene. Najpre, to je izgradnja nove i rekonstrisanje postojeće infrastrukture koja je zastarela, poboljšanja uslova rada u zdravstvenom sistemu i uslova za lecenje građana koji su danas drugačiji, kao i povećanje plata i zapošljavanje novog i dodatnog kadra".

Brnabić je ukazala da su, i pored zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, zapošljavane medicinske sestre i doktori, kao i da je smanjena administracija. Pohvalila je inicijativu Ministarstva zdravlja zahvaljujući kojoj je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji dobilo specijalizaciju i posao, poručivši da se ta vizija dobro implementirala u praksi. "Kada se sledeći put vidimo, da započeno i rekonstrukciju celog Kliničkog centra", poručila je premijerka.

Novu laboratoriju pri KC posetio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je posebno zahvalio kompaniji američkoj "Abot", koja je ulozila milion i po evra u njenu opremu. On je objasnio da postoje samo četiri laboratorije na takvom nivou, i to u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji i Izraelu. "Laboratorija će značiti Kliničkom centru i građanima Srbije, pomoći će da zaposleni rade u uslovima koji su dovedeni do savršenstva", poručio je Lončar.

Ono što je, prema njegovim rečima, posebno važno jeste što sve manje laboratorije pri drugim ustanovama neće više morati da postoje. "Imaćete ovu, centralnu laboratoriju koja će raditi 24 časa i opsluživaće ceo KC", objasnio je ministar. "Ovo je nova dimenzija laboratorije, a svi znamo koliko je važno da se analize krvi urade na vreme", dodao je Lončar.

V.d. direktora KCS Milika Ašanin poručio je da je ta ustanova dobila referentnu laboratoriju "kakve nema od Baltika pa do Izraela". Ukazao je na mogućnosti nove laboratorije, a posebno mogućnost da se obradi 1.500 epruveta u jednom satu, a time uradi 5.000 analiza. Laboratorija koja je radila 30 godina, rekao je Ašanin, bila je dotrajala, posebno njena oprema.

Klinički centar je, zajedno sa premijerkom i ministrom, posetio i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, a Brnabić mu je zahvalila na pokazanom prijateljstvu.