Predsednik Srbije obišao Klinički centar Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije (KCS) i izgradnji novog Centra za "Iks" nož, jedan od najsavremenijih medicinskih aparata.

U izgradnju Centra za „Iks“ nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara. X-nož je inače, kako je objasnio, precizniji od Gama-noža, a za svaki tretman x-nožem plaćali smo 20.000 evra.

Vučić je poručio i da uskoro treba da bude potpisan ugovor o rekonstrukciji kompletnog Kliničkog centra, te da će, kao sto je Niš dobio najmoderniji KC, tako isto biti i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, јer, kako je rekao, 50 ili 60 godina u KC Srbije ništa nije uloženo, jednom je promenjena stolarija, a i to, kako je naveo, kao i da nije, a to je ustanova s kojom se svaki građanin susreće, te je važno da sve to bude čistije, urednike, bolje opremljeno.

Sadašnji radovi, kojima je, kaže, zadovojlan, koštali su oko 8,5 miliona evra, a kompletna rekonstrukcija koštaće 69 miliona evra, a on očekuje da taj ugovor bude potpisan naredne nedelje.

U KCS svakog dana dolazi između 17 i 27 hiljada ljudi, i kako je rekao, toliko ulaganje i nije neki veliki novac, ali do sada ništa nije rađeno više desetina godina. "Danas radimo sveobuhvatne radove i kupujemo najmodernije aparate i to pokazuje naš veliki i značajni napredak i to će svi naši ljudi moći da vide svakog dana", rekao je Vučić.  Poručio je i da je zadovoljan napretkom, pomenuvši da Srbija za zdravstvo izdvaja petinu budžeta i da je zato važno da sve to izgleda mnnogo bolje nego danas.

Pacijenti će, dodao je, biti u mnogo boljim sobama, lekari i medicinsko osoblje takođe, a posebno je istakao da vlada mora da uveri medicinske sestre, jer njihov je posao najteži, da želi da oni ne odlaze, te da će im omogućiti bolje uslove.

"Zamolio sam članove vlade i premijerku i ministra Lončara, da posebno vodimo računa o lekarima i medicinskim sestrama, da se niko drugi ne naljuti, jer mnogo je to težak posao. Hoćemo da zaustavimo odlazak, da kažemo da su Srbiji potrebni, ali i da smo svesni svesni koliko više treba da platimo", poručio je.

Jer, citirao je bivšeg guvernera Jelašića, pare ne padaju s kruške, te dodao - država mora da zaradi, a ne da se prostire duže nego što može i sme, jer dovodite zemlju pred bankrot.

"Danas plaćamo cenu tako neozbiljne poltike, ali danas već možemo da trošimo jer smo uradili ozboljne reforme, možemo da trošimo više, ali i dalje moramo da budemo pažljivi da nam se ne ponovi situacija", poručio je Vučić, te obećao da će u zdravstvo biti još više ulaganja.