Kolarac: Rak grlića materice – može li se sprečiti?

Prof. dr Saša Kadija, zamenik direktora Klinike za akušerstvo i ginekologiju KCS, održala je u petak, 19.aprila zanimljivo predavanje u maloj sali Kolarčeve zadužbine na temu: „Rak grlića materice, može li se sprečiti?“.

Prof. Kadija je ukazala na razmere ovog zdravstvenog problema koji svake godine odnese ogroman broj života žena u svetu, ističući da je kod nas rak grlića materice, prema zvaničnoj statistici, u vrhu po stopi oboljevanja i umiranja ženskog dela naše populacije. Ona je posebno istakla značaj prevencije i podsetila na to da se uveliko kreće sa sprovođenjem projekta skrininga (rano otkrivanje bolesti) koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije u saradnji sa zdravstvenim ustanovama na celoj teritoriji Srbije. Rak grlića materice, ukoliko se otkrije u ranoj fazi bolesti, potpuno je izlečiva bolest, zato je „trka sa vremenom“ ključna u smajenju stope smrtnosti kod ovog oboljenja. Prof. Kadija je naglasila značaj podizanja zdravstvene kulture u celini, ne samo među ženskom populacijom. U publici je bio i dobar deo predstavnika „jače polovine“ nacije, što je svakako ohrabrujući znak, jer je, kako je naglasila, dobro da se podigne nivo znanja vezano za oboljevanje od bolesti koje odlikuje visoka stopa smrtnosti kod nas, bez obzira na to koji deo populacije sama bolest pogađa. Nakon predavanja prof. kadija je strpljivo odgovafrala na pitanja posetilaca koji su želeli da čuju i nešto više od onoga što je na samom predavanju rečeno.

 


Predavanje je održano u okviru ciklusa predavanja „Klinički centar Srbije - tri decenije u službi zdravlja“, koji se održava tokom aprila meseca, svakog petak u 18. H. Naredne sedmice na redu su dva predavanja o tumorima bubrega i prostate.

 

(Medija centar KCS, 19.april, 2013.)