Transplantacioni program u KCS

U Kliničkom centru Srbije (KCS) u noći između nedelje i ponedeljka urađene su tri transplantacije - jetre, srca i transplantacija bubrega, a jedna transplantacija bubrega obavljena je u KC Vojvodine, zahvaljujući tome što je porodica jednog pacijenta koji je preminuo u KCS, dala saglasnost da se njegovi organi daju onima kojima će spasiti ili produžiti život.

S.N. (60) je na transplantaciju srca čekao osam meseci, a direktor Klinike za Kardiohirurgiju KCS prof. dr Svetozar Putnik kaže da se on sada, nakon transplantacije, dobro oseća, a oporavak ide željenim tokom.

To je osma transplantacija srca od početka godine, a na listi čekanja je još oko četrdesetak pacijenata.

"U KCS se već pet godina rade transplantacije srca. Urađeno je više od 40 takvih operacija, tako da je to danas jedna rutinska procedura. Sezona je godišnjih odmora,ali ekipa za transplantaciju je skupljena bez problema i mi smo u stanju da u svako doba dana i noći to uradimo", rekao je Putnik za Tanjug.



Jedan od četiri pacijenta, koji je ovaj put dobio šansu za život, Rade Jevrić iz Mladenovca, na transplantaciju jetre čekao je dva meseca.

Član tima za transplantaciju jetre prim. dr Dušan Jovanović kaže da se i ovaj pacijent dobro oporavlja i da su svi parametri uredni.

"On je na transplantaciju jetre čekao dva meseca, ali je bolest brzo napredovala i, da se donor nije pojavio, plašim se da ne bi dočekao Novu godinu sa porodicom", kaže Jovanović za Tanjug.



Darko Umićević posle osam godina dijalize dočekao je organ. Samo on i njegova porodica znaju koliko je bilo teško tri puta nedeljno, po četiri sata, provoditi na dijalizi.

"Ova transplantacija će me vratiti u normalan život", kaže Umićević za Tanjug.

Njegovim oporavkom zadovoljna je i prof. Marina Savin, šef tima za transplantaciju bubrega KCS, koja kaže kod pacijenta uspostavljena normalna funkcija transplantiranog bubrega.

"Pacijent je u odličnom stanju. Posle osam godina hemodijalize i potpunog prestanka mokrenja, pacijent počeo da mokri i uspostavljena je normalna funkcija bubrega", pojasnila je ona.

Od početka godine u Srbiji je urađeno 48 transplantacija i to 28 bubrega, 12 jetre i osam srca.