Od početka godine zaposleno 2.566 zdravstvenih radnika, u KCS posao za 85 lekara i 233 sestre/tehničara

Od početka godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji zaposleno je 2.566 zdravstvenih radnika, i to 2.466 lekara i medicinskih tehničara za koje je Vlada Srbije dala saglasnost da se zaposle i još 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta. Najveće kadrovsko pojačanje stiglo je u Klinički centar Sbije, koji tokom godine zbrine najveći broj pacijenata iz cele Srbije.

Direktor KCS prof. Milika Ašanin kaže da je od početka godine u toj ustanovi zaposleno 85 lekara i 233 medicinska tehničar, dok je tokom prošle godine zaposleno 96 lekara i 419 tehničar.

"Vodili smo aktivnu kadrovsku politiku uz razumevanje Ministarstva zdravlja. Ako uzmemo današnji datum u odnosu na isti period prošle godine mi sada imamo 12 lekara oko 40 medicinskih sestara i tehničara više ", rekao je Ašanin za Tanjug.

On kaže da je trenutno u toku još jedan konkurs za prijem sedam lekara i 47 medicinskih sestara i tehničara.

Osim redovnog zapošljavanja zdravstvenih radnika, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo inicijativu da se zapošljavaju najbolji diplomci medicinskih fakulteta.

U junu ove godine primljeno je 100 najboljih diplomaca, a u KCS počelo je da radi njih 23.

Među najboljim diplomcima je i dr Dolika Vasović koja je Medicinski fakultet u Beogradu završila u junu prošle godine sa prosečnom ocenom 9,93. 

Imala je ponudu, kao i mnoge njene kolege, da ode u inostranstvo, ali pošto je dobila posao u Klinici za očne bolesti KCS, ubrzo posle završetka fakulteta, odlučila je da ostane.

"Oftalmologija je oblast koja je mene oduvek zanimala. Klinika za očne bolesti je ustanova o kojoj sam oduvek maštala, tako da je i moj san na neki način ostvaren", rekla je Vasović za Tanjug.

U Urgentnom centru kao medicinski tehničar pre petnaestak dana počeo je da radi i Uroš Dorđević, koji je srednju školu završio prošle godine.

"Jeste teško, ali mislim da sam na pravom mestu gde mogu mnogo toga da naučim", kaže Ðorđević i dodaje da nije razmišljao o odlasku u inostranstvo, jer u svojoj zemlji ima mogućnost da radi i da se usavršava.

Od 2014. godine do danas u zdravstvenim ustanovama u Srbiji zaposleno je 10.545 zdravstvenih radnika, a u istom periodu odobreno je oko 6.000 specijalizacija. Cilj Ministarstva zdravlja je stvaranje nove generacije mladih lekara.