29. oktobar je svetski Dan moždanog udara

29. oktobra, na svetski Dan moždanog udara u Poliklinici Kliničkog centra Srbije i u Urgentnom centru od 11.55 do 14 časova lekari naše zdravstvene ustanove upoznaće pacijente Kliničkog centra Srbije sa simptomima moždanog udara, hitnosti lečenja ovog brutalnog oboljenja i faktorima rizika za moždani udar i neophodnosti njihovog lečenja.

Na nekoliko štandova na pomenutim lokacijama naše kuće koja dijagnostikuje i leči ogroman broj pacijenata sa moždanim udarom, lekari Klinike za neurologiju će u saradnji sa oganizacijama za podizanje svesti o moždanom udaru (SAFE, Angels, ESO-EAST), razgovarati sa pacijentima i istaći neophodnost prepoznavanja ranih simptoma i faktora rizika za moždani udar.

Moždani udar je među vodećim uzrocima smrtnosti i invaliditeta u Srbiji – skoro 30.000 ljudi godišnje doživi moždani udar, trećina premine odmah, trećina ostaje sa trajnim invalitetom, a samo trećina se oporavi.

Jedan od značajnih razloga visoke smrtnosti od moždanog udara je nedovoljno znanje pacijenata o simptomima i hitnosti lečenja.

Što više vremena prođe od prvih simptoma do odlaska kod lekara i primanja terapije, manje su šanse za preživljavanje i oporavak.