Prvi pacijent na X nožu - Klinički centar Srbije dobio Centar za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju

Danas je u Kliničkom centru Srbije urađeno prvo zračenje pacijenta na najsavremenijem Edž (EDGE) sistemu za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju- X nožu. Tim povodom, novoizgrađeni Centar  za „X“ nož u Kliničkom centru Srbije danas je obišao i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa ministrom zdravlja u Vladi Republike Srbije ass.dr Zlatiborom Lončarom.

"Hoću da se zahvalim vama, zdravstvenim radnicima na velikom trudu i radu koji ulažete da bi čuvali zdravlje našeg naroda i lečili naše pacijente. Energija i trud koji ulažete nije direktno proporcijalan našoj zahvalnosti. Hoću da vam se zahvalim na teškom i napornom radu, verujući da ćemo moći makar deo da vam vratimo", rekao je predsednik Vučić i naveo da je mašina (X nož) koštala 7 miliona evra.

Ministar zdravlja ass dr Zlatibor Lončar istakao je da je u prethodnih nekoliko godina značajno unapređen položaj onkoloških bolesnika u našoj zemlji, ali i najavio nova ulaganja u ovu oblast zdravstva.

“Malo je zemalja koje svojim građanima omogućavaju besplatne tretmane na X nožu i Gama nožu. Otvaranje Centra za X nož je još jedna potvrda da se naše zdravstvo razvija u skladu sa razvijenim zemljama i njihovim sistemima. Pored toga, izgrađena je Onkologija 2, nabavili smo nedavno 6 novih linearnih akceleratora, pre toga još četiri... Ali mi na tome nećemo stati, već su u planu i novi akceleratori za Kamenicu i druge centre“ rekao je Lončar.

Direktor KCS prof.dr Milika Ašanin istakao je da je Centar za X nož u Kliničkom centru Srbije velika i izuzetno značajna investicija, od velike važnosti za sve onkološke pacijente u Srbiji.

„Danas je važan dan za KCS, ali rekao bih pre svega za čitav zdravstveni sistem Srbije, naročito onkološke pacijente. Zahvaljujući Ministartsvu zdravlja, Klinički centar Srbije je danas bogatiji za jednu novu tehnologiju, tehnologiju napravljenu za radiohiruršku ablaciju, sa novim  radiohirurškim sistemom (X nož ), koji predstavlja evoluciju u načinu na koji se razvija radiohirurgija. Veoma smo ponosni jer je ovo istovremeno i potvrda da Klinički centar Srbije ide paralelno sa svetskim trendom lečenja u ovoj oblasti zdravstva“ rekao je Ašanin.

Ukupna vrednost projekta za X-NOŽ,  odnosno vrednost opreme ( raditerapijski aparat, CT aparat, imobilizacijska, dozimetrijska oprema) i radova sa projektovanjem po principu “ključ u ruke” iznosi  791.901.978,60 rsd.

Građevinsko zanatski radovi na izgradnji Centra za X nož su otpočeli u aprilu 2018. godine,  a u avgustu su u novoizgrađeni objekat od 703 metara kvadratnih uneti i montirani medicinski aparati, X-nož, CT i sva dodatna medicinska oprema. Takođe je unešen i postavljen kompletan kancelarijski nameštaj i materijal. Od početka oktobra 2018. traje obuka medicinskog kadra na svim medicinskim aparatima, sistemu za planiranje, imobilizaciju, dozimetriju.