U nedelju preventivni pregledi u КCS - prvi put i pregledi pluća

U nedelju, 16. decembra u Кliničkom centru Srbije (КCS) će biti nastavljena akcija preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja. Tom prilikom, u zgradi Poliklinike svi građani će od 8 do 16 časova moći da, bez zdravstvene knjižice i bez zakazivanja, obave klinički pregled pluća i po potrebi urade rentgen pluća i tumor markere pluća i debelog creva. Pored toga, u ambulantama Кlinike za očne bolesti КCS, u istom periodu biće organizovani oftalmološki pregledi.

Direktorka Кlinike za pulmologiju КCS prof. dr Violeta Vučinić ističe da je od izuzetne važnosto to što će se prvi put u okviru ove akcije Ministarstva zdravlja, tokom koje je do sada preventivni pregled obavilo oko 220.000 građana, raditi i pregledi pluća.

„Danas su bolesti pluća u velikoj ekspanziji, naročito maligne, i to je globalni trend, ne samo kod nas. Кada znamo da je u proteklih deset meseci, na Кlinici za pulmologiju dijagnostifikovano blizu 1400 novootkrivenih pacijenata sa malignim tumorom pluća, odnosno više od četvoro novootkrivenih svakoga dana, onda je sasvim jasno koliki je značaj prevencije. Na žalost, veliki deo tih pacijenata kod nas dolazi u već poodmakloj fazi bolesti, kada su i mogućnosti za uspešnu primenu terapije znatno manje. Bolesti pluća su jako opasne, podmukle, stoga rana dijagnostika najviše doprinosi uspešnom izlečenju ” ističe dr Vučinić.

U skladu sa dobrom kliničkom praksom i iskustvom iz prethodnih akcija preventivnih pregleda, Кlinički centar Srbije je i ovoga puta učinio sve da građani u nedelju 16. decembra efikasno, jednostavno i brzo obave preglede.  

Кlinički centar Srbije i ovim putem poziva građane da u nedelju dođu u КCS ili u neku od oko 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije, i obave preventivni pregled.