Najava događaja

 ◄◄  ◄  ►►  ► 
jun 2024
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

50 godina Pejsmejker centra КCS

Povodom 50 godina od osnivanja i početka rada Pejsmejker centra Кliničkog centra Srbije (КCS), u petak je u našoj ustanovi održana konferencija za medije, na kojoj su se predstavnicima medija obratili v.d. direktora КCS prof.dr Milika Ašanin, direktor Pejsmejker centra prof. dr Goran Milašinović i zamenik direktora Pejsmejker centra prof. dr Siniša Pavlović.

V.d. direktora КCS prof. dr Milika Ašanin rekao je da pejsmejker terapija specifična oblast u domenu kardiovaskularnih bolesti u kojoj se preklapaju hirurgija, kardiologija, elektronika, biofizika. ''Država i КCS su uložili ogromna sredstva kako bi naši stručnjaci u pejsmejker terapiji pratili dešavanja u svetu i kako bi svaka inovacija iste godine bila uvedena i u praksu КCS'', rekao je Ašanin. Dodao je da je Referentni Pejsmejker centar 1997.godine postao Nacionalni centar za pejsmejker, a da je ta terapija od 2002. do danas uvedena u 12 novih centara u Srbiji čime je, kaže, stvorena ''evropska mapa pejsmejker terapije''. ''Ovih dana pripremamo nove tehnologije koje ćemo preko Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uvesti u praksu. Uspeli smo da smanjimo liste čekanja u pejsmejker terapiji i da značajno unapredimo zdravstvo u domenu te terapije'', rekao je Ašanin.

Direktor Pejsmejker centra prof.dr  Goran Milašinović je istakao da je u Srbiji pejsmejker terapija kao prevencija od iznenadne srčane smrti razvijena na svetskom nivou i dodao da se u Referentnom Pejsmejker centru КCS dnevno obavi od sedam do osam operacija. Zahvalio je na podršci koju je centar od osnivanja do danas dobijao od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, КCS-a i Medicinskog fakulteta. Podsetio je da je Pejsmejker centar osnovan 1967. godine kao nezavisni centar koji funkcioniše kao integrativni deo КCS.

Zamenik direktora Pejsmejker centra prof.dr Siniša Pavlović ukazao je da raste broj pacijenata kojima je potreban pejsmejker i da je obim posla za specijaliste u ovoj oblasti danas, kako kaže, osam puta veći nego što je bio 2000. godine. On je naveo da pacijenati u proseku imaju između 65 i 67 godina i dodao da je 1993. godine ugrađen pejsmejker najmlađem pacijentu u Srbiji - bebi koja je bila stara tri dana. ''Ta „beba“ se udala pre dve godine i danas vodi normalan život'', rekao je Pavlović. Podsetio je da je prvi pejsmejker u Srbiji ugradio doktor Dragoljub Bata Adamov u bolnici ''Dragiša Mišović'', dok je utemeljivač sadašnjeg Pejsmejker centra КCS bio doktor Milan Bane Đorđević.

Osim jubileja 50 godina rada Referentnog Pejsmejker centra КCS, ove godine se obeležava i 60 godina od svetskog izuma pejsmejkera. Prvi pejsmejker za veštačku stimulaciju srčanog ritma kod osoba sa usporenim srčanim impulsima ugrađen je kod čoveka 8.oktobra 1958.godine, a operaciju je obavio švedski hirurg Sening. Pacijent je preminuo 2001.godine u 86.godini od maligne bolesti.