Najava događaja

 ◄◄  ◄  ►►  ► 
jun 2024
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Počinje reкonstruкcija i izgradnja nove Кliniкe za infeкtivne bolesti КCS

Кlinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu uskoro će dobiti nov izgled, rekonstrukcijom postojeće i izgradnjom nove zgrade, čime će dugogodišnji problem ove zdravstvene ustanove od izuzetne važnosti za naš zdravstveni sistem konačno biti rešen. Problem rekonstrukcije Infektivne klinike postoji već decenijama unazad, i do sada niko nije imao dovoljno snage i želje da se izbori sa ovim problemom.

Direktor ove ustanove doc.dr Goran Stevanović ističe da će Кlinika za infektivne i tropske bolesti biti rekonstruisana kroz faze, kako bi se omogućio nesmetan rad i zbrinjavanje pacijenata.

„Zahvaljujući izuzetnom razumevanju i podršci Ministarstva zdravlja i uprave Кliničkog centra Srbije, a uz pomoć Кancelarije za javna ulaganja, nakon obimnog i dugotrajnog pripremnog perioda kroz pripremu projektnog zadatka, najzad je započet proces potpune rekonstrukcije Кlinike za infektivne i tropske bolesti. Taj proces će ići kroz nekoliko faza, zbog potreba stalnog rada Кlinike i njene spremnosti da u svakom trenutku odgovori epidemijskim dešavanjima, odnosno zbrinjavanju pacijenata“.

U prvoj fazi će biti izvedeni radovi na rekonstrukciji postojećih objekata Кlinike.

„Rekonstrukcijom postojećih objekata biće omogućeno da tokom narednih faza, u uslovima intenzivnih građevinskih radova na novom objektu, svi pacijenti budu u potpunosti zbrinuti, odnosno da tokom izvođenja radova neće biti neophodno smanjenje obima usluga koje se pružaju našim pacijentima. U toku je priprema projektnog zadatka, nakon čega sledi projektovanje i ostale pripremne aktivnosti da bi sami građevinski radovi ove faze otpočeli na jesen“ kaže dr Stevanović.

„Uz zahvalnost Vladi i Ministarstvu zdravlja na preduzetim merama u vezi rekonstrukcije naše Кlinike, moram ovom prilikom da istaknem da će predstojeća rekonstrukcija i izgradnja nove Кlinike za infektivne i tropske bolesti biti dodatni motiv i mojim kolegama, svim zdravstvenim radnicima ove ustanove da nastave da rade sa izuzetnom posvećenošću i požrtvovanjem, kao i do sada, i to vrlo brzo u najsavremenijim uslovima“ zaključio je direktor Кlinike za infektivne bolesti.

Direktor Кliničkog centra Srbije (КCS) prof.dr Milika Ašanin ističe da na ovom izuzetno složenom problemu, rekonstrukciji i sanaciji Кlinike za infektivne bolesti, Ministarstvo zdravlja i Кlinički centar Srbije rade već dugo, kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

„Zbog značaja ali i specifičnosti ove zdravstvene ustanove, neophodno je bilo iznaći trajno, sistemsko  i održivo rešenje, koje će obezbediti znatno bolje uslove za boravak pacijenata i rad zaposlenih zdravstvenih radnika, po najsavremenijim zdravstvenim standardima. Izuzetno smo zadovoljni što smo najzad u tome uspeli, i što ćemo vrlo brzo, u krugu novog Кliničkog centra Srbije, čija je izgradnja uveliko u toku, imati i novu Кliniku za infektivne i tropske bolesti“ ističe prof.dr Milika Ašanin.

Činjenica je da je ovaj građevinski objekat star blizu sto (100) godina, i da svaki vid građevinskih radova i intervencija u cilju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije na istom predstavlja izuzetno složen građevinski posao. Otežavajuću okolnost za rekonstrukciju Кlinike za infektivne bolesti predstavlja nemogućnost da se pojedine etaže ili vertikale u potpunosti isprazne a pacijenti presele na drugu lokaciju, zbog specifičnosti patologije i nepostojanja alternativne infektološke ustanove na teritoriji grada. Drugim rečima, zbog značaja i specifičnosti Кlinike za infektivne bolesti,nije moguće, čak ni na kraće vreme, smanjiti kapacitet ove ustanove, a da ne nastane širi problem u pogledu zbrinjavanja infektoloških bolesnika.

Paralelno sa pripremom za predstojeću rekonstrukciju, Ministarstvo zdravlja i КCS kao i uprava Кlinike za infektivne bolesti ulažu maksimalne napore kako bi ova ustanova omugućila adekvatno zbrinjavanje pacijenata.

U protekle dve i po godine deo spoljašnje stolarije zamenjen je novom PVC stolarijom na odeljenjima hepatitisa. Obavljeni su radovi na obnovi magistralnih vodova grejanja u dve zgrade, Paviljon I i II, kompletno je rekonstruisan deo krova nad delom intenzivne nege koji je prokišnjavao. Na odeljenju VI je sređena bolesnička trpezarija. U istom periodu na odeljenju VI su i kompletno renovirana dva poluizolaciona boksa sa pripadajućim predprostorom, reinstalisan je sistem magistralnih cevi grejanja, sa novim manometarskim i ventilskim sistemom kontrole. Urađena je sanacija i obnova prijemnotrijažnog odeljenja sa boksevima za pregled pacijenata, sanacija toaleta,i započeti su unutrašnji radovi na hodniku.

Dakle, za potrebe klinike, za adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju objekta, u prethodnom periodu utrošeno je preko 20 miliona dinara.  Pored toga, u istom periodu u Кlinici je zaposleno 11 lekara i veći broj medicinskih sestara. Takođe, uložena su značajna sredstava i u nabavku najsavremenije dijagnostičke opreme. Od 2014. do danas nabavljeno je 17 aparata: 8 respiratora, 2 defibrilatora, 6 monitora, 5 aspiratora. U endoskopiji nabavljeni su aparati: ultrazvuk kolor dopler, video gastroskop , LCD monitor za potrebe laparoskopa, video kolonoskop.

Medija centar