Prošireni kapaciteti Centra za transplantaciju organa KCS

Centar za transplantaciju Kliničkog centra Srbije proširen je novim Odelјenjem za transplantaciju bubrega, koje je danas obišao dražavni sekretar u Ministarstvu zdravlјa Ferenc Vicko. On je rekao da Ministarstvo zdravlјa poseban akcenat stavlјa na program transplantacije organa i podsetio je na značaj donorstva.

"Pacijenti kada dođu do momenta kada druga vrsta lečenja ne pomaže, transplantacija je jedini lek i omogućava im potpuno zdrav život", rekao je Vicko. 

Organ je nedavno dobio i Nemanja Ćulibrk (24) koji je na hemodijalizi bio nepune dve godine.  Bolest mu je otkirvena iznenda, kako kaže, sve se brzo desilo, a sada posle tansplantacije oseća se dobro da nastavi studije na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. 

Direktorka Klinike za nefrologiju Marina Savin kaže da je cilј da u ovoj godini imaju više od 30 transplantacija bubrega kako bi se smanjile liste čekanja.  Podsetila je da u ovom momentu na transplantaciju čeka oko 250 pacijenata koji su prošli sve pripreme i najmanje još toliko koji su u pripremnoj fazi. "Novi zakon o transplantaciji organa će biti olakšavajući za kadaverične transplantacije, a planirali smo i da razvijamo ponovo transplantacije bubrega sa živih donora", rekla je Savin. Za uspeh u transplantaciji bubrega važna je i imunosupresivna terapija koja je, kaže, dostupna pacijentima u Srbiji. 

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac kaže da je sa Odelјenjem za transplantaciju bubrega komplentiran Centar za trasplantaciju organa.  "Ovo je velika stvar ne samo za Klinički centra Srbije, već za celu Srbiju", rekao je Ercegovac.  Podsetio je da se u Kliničkom centru Srbije najviše uradi transplantacija bubrega, ali da se rade i transplantacije jetre, srca, rožnjače.   

Kapacitet Odelјenja za transplantaciju bubrega omogućava do 8 transplantacija bubrega istovremeno.Trenutno se u centru  nalaze 3 primaoca kadaveričnog bubrega, od kojih su 2 transplantacije učinjene 20. 1. 2019. Odelјenje za transplantaciju bubrega raspolaže sa 20 bolesničkih postelјa i dva hemodijalzna mesta. Odelјenje je organizovano  kroz intezivnu negu i  apartaman koji mogu istovremeno da obave do 8 transplantacija bubrega, kao  i polintenzivnu negu, koja podržava pripremu bolesnika za transplantaciju bubrega.

Tanjug