Minimalno invazivna oksigen/ozon terapija lečenja lumbalnog bola u Kliničkom centru Srbije

U Kliničkom centru Srbije danas je prvi put u Srbiji i regionu urađena minimalno invazivna kiseonik/ozon terapija za lečenje diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom. Demonstraciju ove metode kao i tretman prvog pacijenta metodom kiseonik/ozon terapije u KCS obavio je svetski priznat neuroradiolog prof. Mario Muto, iz Napulja.

Kiseonik/ozon terapija podrazumeva da se u određenu regiju tela, odnosno bolno mesto, koje je detektovano skenerom, ubrizgava određena kombinacija kiseonika i ozona, koja ima jako širok spektar pozitivnih dejstva.

Profesor Muto ističe da se ovom metodom eliminiše ili umanjuje bol kod pacijenata koji imaju problem sa diskus hernijom, i to bez operacije.

„Drago mi je da sam danas u Kliničkom centru Srbije, i što imam priliku da mojim kolegama iz Srbije prenesem svoja znanja i iskustva u primeni kiseonik/ozon terapije. Mislim da je saradnja koju smo uspostavili od velikog značaja za pacijente, jer je kiseonik/ozon terapija zaista dobar način lečenja diskus hernije. “

Prof. dr Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS kaže da je tretman prvih pacijenata ovom terapijom početak uvođenja ove metode u našoj zdravstvenoj ustanovi.

„Uvođenje kiseonik/ozon terapije u KCS predstavlja značajan pomak u lečenju pacijenata koji imaju problema sa bolom u lumbalnom delu i diskus hernijom,  jer se ova terapija pokazala kao vrlo efikasna, i bolovi u 85% slučajeva prestaju već nakon prve terapije. Zahvaljujući dobrim kratkoročnim i dugoročnim rezultatima, ovom terapijom se poboljšava kvalitet života pacijenata koji nisu kandidati za hirurušku intervenciju, a eventualno se odlaže i vreme do intervencije“ kaže dr Maksimović.

Prvi pacijent koji je u našoj zemlji lečen ovom metodom, D.S. nakon tretmana se oseća dobro, i pušten je kući.

„Imao sam već duže problema sa kičmom, bolove u donjem delu. Poslednjih godinu dana bolovi su intenzivirani, ustanovljena je diskus hernija. Terapija je prošla bez problema, i nadam se da će mi sada biti mnogo bolje“