Svečanom akademijom obeležen je Medjunarodni dan medicinskih sestara

Udruženje medicinskih sestara i tehničara KCS „Sestrinstvo“, svečanom Akademijom u amfiteatru Urgentnog centra KCS danas je svečano obeležilo Medjunarodni dana medicinskih sestara, koji se svake godine obeležava 12. maja, na dan kada je rođena Florens Najtingejl, medicinska sestra koja se smatra utemeljuvačem savremene medicinske nege, koja je uz to u velikoj meri unapredila poziv medicinske sestre, dajući joj pravo mesto u organizaciji zdravstvene službe.

 

Predsednica Udruženja „Sestrinstvo“, Zorica Milošević, ukazala je na značaj poziva medicinske sestre, njenu ulogu u procesu lečenja, podsetivši da je medicinska sestra ključna karika u pružanju zdravstvene usluge u svakom sistemu. U KCS radi oko 3.500 medicinskih sestara, međutim, broj onih koje neposredno učestvuju u procesu lečenja i nege bolesnika, posebno na odeljenjima intenzvine nege, nije dovoljan. Predsednica „Sestrinstva“ je ukazala i na potebu stalne edukacije i usavršavanja medicinskih sestara, ističući da naša zemlja ima najviše sestara sa četvorogodišnjom srednjom školom, a da opada broj onih koje se dalje usavršavaju, što nije trend u svetu, a nije dobro ni za unapređenje procesa lečenja, naprotiv. Najboljim sestrama svih organizacionih jedinica KCS danas su uručena i posebna priznanja za njihov rad.

Florens Najtingel rođena je 12. maja 1820. godine u Firenci. Školovala se u Nemačkoj i od rane mladosti pokazivala je posebno interesovanje i ljubav prema negovanju bolesnika. Nakon završetka školovanja, prijavila se za odlazak na ratište u Tursku, gde je sa još 38 medicinskih sestara učestovala u radu vojnih bolnica tokom Krimskog rata. Doprinela boljoj organizaciji medicinske službe, što je rezultiralo drastičnim padom smrtnosti među ranjenicima. U Englesku se vratila 1856. godine gde je nastavila sa svojim radom i unapređenjem sestrinstva otvarajući škole za medicinske sestre u kojima su predavale njene učenice. Škole je otvarala ne samo u Engleskoj već i u drugim zemljama. Florens Najtingel napisala je knjigu o savremenim principima nege bolesnika i smatra se utemeljivačem modernog sestrinstva i velikim borcem za prava žena. Umrla je 13. avgusta 1910. godine u Londonu. Njen rođendan, 12. maj, slavi se kao Međunarodni dan sestara u celom svetu.

 

 

 

 

(Medija centar, 10.maj, 2013.)