Kolarac: Tumori bubrega i bolesti prostate

Predavanjima o tumorima bubrega i bolestima prostate, u petak 26. aprila završen je ciklus predavanja „Tri decenije u službi“, u organizaciji Kliničkog centra Srbije i Kolarčevog narodnog univerziteta.

Pred prepunom malom salom Kolarčeve zadužbine prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju KCS, održao je veoma zanimljivo predavanje o tumorima bubrega. On je upozorio na porast oboljevanja od ovih bolesti koje se teško dijagnostikuju, a ukoliko se njihov pojava ne „uhvati“ u ranoj fazi, šanse za izlečenje su jako slabe. On je posebno ukazao na genetski faktor koji je često prisutan kod ove bolesti, na koji, nažalost, među ostalim faktorima rizika na koje se može uticati promenom navika i životnog stila, nije moguće ukloniti. Savremena medicina, istakao je prof. Džamić, raspolaže velikim mogućnostima u oblasti dijagnostike, takođe, savremena terapija pruža dobre mogućnosti za efikasno lečenje. On je takođe ukazao i na značaj podizanja zdravstvene kulture i unapređenje zdravstvene edukacije građana u cilju prevencije mnogih teških oboljenja, među koje spadaju i tumori bubrega.


Posetioci su sa velikom pažnjom ispratili i predavanje dr Tomislava Pejčića o bolestima prostate, dijagnostici i lečenju oboljenja prostate, koja poslednjih godina u velikoj meri pritiskaju mušku populaciju. On je detaljno izložio uzroke pojave ovih oboljenja, ali i naglasio da savremena medicina pruža velike mogućnosti za efikasno lečenje i dobar kvalitet života i nakon ozbiljnih hirurških zahvata.


Publika je iznela reči pohvale za organizaciju ciklusa predavanja KCS i izrazila želju da se ta praksa nastavi, kako bi građani imali priliku da se susretnu sa vrhunskim stručnjacima KCS, i dobiju odgovor na pitanja na mnoga pitanjavezana za zdravlje i lečenje, ali i domete savremene medicine.

 

 

(Medija centar, 26.april, 2013.)