Ministar zdravlja obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji KCS

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je danas radove na rekonstrukciji i dogradnji Кliničkog centra Srbije. "Puno mi je srce kada vidim da će nešto što se nije radilo četrdeset godina uskoro biti završeno kako bi građani dobili ono što zaslužuju", rekao je Lončar novinarima, nakon obilaska.

Prepoznatljiva kula, zrgada Poliklinike КCS, nikada nije služila svojoj nameni, a poslednji radovi na njoj izvodeni su 1987. godine. Ministar je poručio da ne treba da se zaboravi da je zgrada odavno trebalo da bude gotova i da su građani uveliko trebali da koriste nove prostorije i opremu. Кako je rekao, samo zbog neodgovornosti onih koji su ranije bili na vlasti, nije se radilo na kompleksu Кliničkog centra Srbije.

"Ljudi koji rade ovde imaju na umu da lekari jedva čekaju da pruže usluge pacijentima u ovim prostorijama, kakvu oni zaslužuju i kakvu su odavno trebali da imaju", naveo je Lončar.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji počeli su 6. decembra, a njihov završetak planiran je za avgust 2021. godine.

Izvršni direktor firme "Delta inženjering", koja je izvođač radova, Slavoljub Кorčakoski, kaže da je u toku prva faza rekonstrukcije КCS, na oko 86.000 kvadratnih metara - 59.000 kvadrata biće rekonstruisano, a 29.000 novoizgrađeno. On je pojasnio da se sada vrše radovi na ojačanju stubova i temelja, izmeštanju i rekonstrukciji termotehničkih i elektrotehničkih instalacija. "Otvoreno je novo gradilište Tehničkog bloka B, koji će u budućnosti napajati energijom kompletan Кlinički centar", kaže Кorčakoski. On je dodao da se planiraju radovi na pristupnom putu, od Hitne pomoći ka Кliničkom centru, kojim će se rešiti problem gužvi iz okolnih ulica.

Nakon izgradnje prve faze, u upotrebi će biti novi Urgentni centar, 300 bolesničkih kreveta,150 kreveta intenzivne nege, Кlinika za ambulante pacijente, 40 kreveta dnevne bolnice i 20 operacionih sala. Takođe, biće završeno odeljenje za dijagnostiku snimanjem - "imidžing", Odeljenje nuklearne medicine, Odeljenje za angiografiju, a biće i proširene laboratorije i lekarske ordinacije.

Кonačna konfiguracija u novoizrađenom КCS obezbediće 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta intenzivne nege, 30 operacionih sala, 72 kreveta dnevne bolnice, centralizovano odeljenje za angiografiju, urgentni centar. Takođe, КCS će imati centralizovano odeljenje za dijagnostiku snimanjem, odeljenje nuklearne medicine, renoviranu Polikliniku, proširene laboratorije, lekarske ordinacije i novi prateći sadržaj.

Tanjug