Besplatni preventivni pregledi sutra u KCS i više od 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije

I u Kliničkom centru Srbije (KCS), u nedelju 26. maja u periodu od 8 do 16 časova, građani će biti u prilici da bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice, u okviru akcije Ministarstva zdravlja, obave preventivne preglede i provere svoje zdravlje. Tom prilikom, u zgradi Poliklinike (Višegradska br.26) građani će moći da urade ultrazvučni pregled abdomena i provere hormone štitaste žlezde a u ambulantama Klinike za očne bolesti (Pasterova 2) obave i oftalmološki pregled.

Analizu hormona štitaste žlezde (TЅN; FT4) građani će u Centralnoj laboratoriji Centra za medicinsku biohemiju KCS moći da urade do 11 časova, a rezultati će moći da se preuzmu istog dana u periodu od 13 do 15 časova, ili narednih dana.

KCS je i ovoga puta učinio sve da građani efikasno i brzo obave kontrolne preglede. Biće angažovano više od 70 zdravstvenih radnika, a pregledi će se obavljati u 13 ambulanti. Stoga ovim putem pozivamo sve građane da sutra od 8 do 16 časova posete KCS ili neku drugu zdravstvenu ustanovu i učine nešto važno za svoje zdravlje.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je akciju preventivnih pregleda u cilju promocije prevencije kao najbolje mere za očuvanje zdravlja. U prethodnih trinaest dana akcije preventivnih pregleda, blizu 270.000 građana Srbije obavilo je preglede a od tog broja više hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.

„Klinički centar Srbije će i ovoga puta, kao i tokom prethodnih akcija preventivnih pregleda, učiniti sve. Nema zakazivanja pregleda, odmah po ulasku u zgradu Poliklinike, na šalteru, građani će biti usmeravani, shodno vrsti pregleda, u ambulante na ultrazvuk abdomena ili u Centralnu laboratoriju“  istakla je dr Polovina.

Doktorka Polovina ukazala je  na značaj prevencije i pozvala građane da obave preventivne preglede.
„Prevencija je osnov očuvanja zdravlja, a kroz preventivne preglede građani imaju priliku da na vreme otkriju i one bolesti koje su prikrivene i ne daju simptome. A kada takve bolesti prepoznamo odmah na početku, lečenje je i efikasnije i jednostavnije. Stoga pozivam sve građane da sutra od 8 do 16 časova posete svoju zdravstvenu ustanovu i učine nešto važno za svoje zdravlje“ istakla je dr Snežana Polovina.

Akcija koju Ministarstvo zdravlja organizuje, jedanaesti put po redu, u nedelju 28. oktobra, od 8 do 16 časova,održava se u  više od 100 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Tom prilikom, građani će moći da urade ultrazvučni pregled abdomena i proveru triglicirida i holesterola, a pored toga, za dame će biti organizovani i preventivni ultrazvučni pregledi grudi, kao i mamografski pregledi. U prethodnih deset akcija, blizu 200.000 građana Srbije obavilo je preventivne preglede a od tog broja nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.