Svetski dan bez duvanskog dima obeležen u KCS

Povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima, u  Kliničkom centru Srbije, na Klinici za pulmologiju, održana je konferencija za medije, na kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“ i Klinike za pulmologiju KCS.

Na samom početku konferencije, prof. dr Violeta Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju, predstavila je dugu istoriju rada i aktivnosti kao i buduće planove ove ustanove na prevenciji pušenja i odvikavanja od pušenja.Dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, istakla je da je država Srbija odlučno posvećena zaštiti zdravlja građana naročito u pogledu zaštite stanovništva od duvanskog dima. „Ministarstvo zdravlja usvojilo je Strategiju zaštite stanovništva od duvanskog dima, kao i Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, a u narednom periodu planirano je da se ide i u izmenu ovih dokumenata, u skladu sa preporukama struke i iskustvima drugih zemalja“ istakla je Kneginjić.


Šef Kancelarije SZO u Srbiji, Marijan Ivanuša istakao je da Srbija ima odličnu startnu poziciju da prihvati moderni zakon o duvanskoj kontroli. „Imamo izuzetne pozitivne primere iz drugih zemalja, a SZO će ponuditi svu potrebnu pomoć Ministarstvu zdravlja i ostalim partnerima u Srbiji, kako bi zakon i druge mere, poput poreza na duvanske proizvode, bili prihvaćeni što pre“.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Verica Jovanović istakla je da je pušenje najznačajniji preventabilni faktor rizika za veliki broj hroničnih nezaraznih bolesti. „U Srbiji se poslednjih deset godina beleži porast i u obolevanju i u umiranju od raka pluća, a porast je više nego duplo veći kod žena nego kod muškaraca. Muškarci u Srbiji su sa procenjenim stopama obolevanja i umiranja na drugom mestu, odmah posle muškaraca u Mađarskoj. Žene u Srbiji su takođe u višem riziku obolevanja i umiranja od raka bronha i pluća, ali manje od žena u Mađarskoj, Danskoj i Holandiji“, istakla je dr Jovanović.Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“svake godine se u proseku registruje više od 5.500 novoobolelih osoba oba pola od raka bronha i pluća. Kada govorimo o umiranju, svake godine u proseku više od 4.600 osoba izgubi život od ove vrste raka


Prema najnovijim podacima iz istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovaović Batut“  o učestalosti pušenja, izloženosti duvanskom dimu i stavovima stanovništva za 2018. Godinu:

  • u Srbiji puši 37% punoletnog stanovništva, bez promena u odnosu na prethodnu godinu
  • u poređenju sa 2017. godinom porastao je procenat odraslih stanovnika koji su probali nargilu sa 6% na 9%.
  • procenat učenika starosti 13-15 godina koji puše nargilu isti je kao i među punoletnim stanovnicima (9%).
  • svaki deseti učenik starosti 13-15 godina puši (11%),
  • svaki peti učenik koji puši cigarete (22%)  pored cigareta  puši i nargile, a 12,8% koristi cigarete, nargile i elektronske cigarete.