Donacija Kliničkom centru Srbije od Srpskog udruženja za energiju vetra

Povodom Svetskog dana vetra koji se širom sveta obeležava 15. juna, članice Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA) odlučile su da, umesto organizacije proslave, doniraju 7.000 evra Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije. Sredstva su namenjena za nabavku aparata i druge opreme koja su preko potrebna za hitne slučajeve (oporavak od moždanog i srčanog udara i slične). Protokol o saradnji potpisali su danas Ana Brnabić, predstavnik SEWEA i Kliničkog centra Srbije pomoćnik direktora KCS i direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar.

„Već treću godinu zaredom obeležavamo Svetski dan vetra. Ove godine, odlučili smo da ovaj značajan dan za nas obeležimo na drugačiji način od onog koji je uobičajen širom sveta i kakav je u Srbiji bio organizovan u prethodne dve godine. Želeli smo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija i time skrenemo pažnju korporativnog sektora, međunarodnih finansijskih institucija i nevladinih organizacija na problematiku ove teme. Klinički centar Srbije je krovna ustanova zdravstvenog sistema u našoj zemlji, gde se leče i zbrinjavaju najteži bolesnici, kojima je neophodna medicinska usluga. Sasvim je izvesno da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju“ istakla je Ana Brnabić, predstavnik Srpskog udruženja za energiju vetra.


Zahvalivši se na donaciji, dr Lončar je ukazao na značaj korporativne društvene odgovornosti i dobar običaj da uspešne kompanije kroz donacije, onim delatnostima koje jesu obaveza društva, ali nisu profitabilne, poput zdravstva, vrate deo profita zajednici u kojoj taj dohodak stiču. Rezultat će biti poboljšani uslovi rada u Urgentnom centru, bolji uslovi lečenja za najteže pacijente. Dr Lončar je podsetio da je u velikoj meri unapređen rad Urgentnog centra KCS upravo zahvaljujući donatorima. Načelnik odeljenja za neurohirurgiju Urgentnog centra dr Toplica Milojević je istakao da je zanavljanje opreme veom važna stavka u unapređenju uslova, ali i rezultata lečenja na jednom od odeljenja gde se zbrinjavaju najteži pacijenti. Dr Sanja Tomanović –Vujadinović posebno se zahvalila na donaciji, jer će iz nje biti nabavljen jedan od aprataѕ koji je neophodan za oporavak bolesnika koji se podrvargavaju tretmanu rane rehabilitacije na Klinici za fizikalnu medicinu KCS.

SEWEA je, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) obezbedila prevod sa engleskog na srpski jezik popularne dečije knjige o vetroparkovima „Vetroljub neustrašivi“. Prilikom svečanog uručenja donacije Kliničkom centru, članice udruženja poklonili su ove knjige za decu koja se leče na dečjim odeljenjima klinika u sastavu Kliničkog centra Srbije.

SEWEA je udruženje kompanija zainteresovanih da investiraju u razvoj i izgradnju vetroparkova u Srbiji: Continental Wind Serbia, Electrawinds, WindVision, NIS Energowind i MK Fintel Wind.

Medija centar, 18.06.2013.