Saradnja između Urgentnog centra i zagrebačke bolnice „Merkur“ na razvoju programa transplantacije jetre

Ugovor između Urgentnog centra KCS i zagrebačke klinike „Merkur“ potpisan je danas u biblioteci Urgentnog centra, a odnosi se na razvoj programa transplantacije jetre u našoj ustanovi.

Direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar istakao je da se ugovor potpisuje u dogovoru sa ministarstvima zdravlja dve zemlje, a njime je, kako je rpecizirao, između ostalog, predviđeno usavršavanje naših lekara na zagrebačkoj Klinici koja je u samom svetskom vrhu po broju uspešno obavljenih transplantacija jetre. Godišnje se u toj zdravstvenoj ustanovi obavi do 150 transplantacija jetre, što je svrstava ne samo među najuspešnije u Evropi, već i u svetu. Dr Lončar je istakao da je ovako sjajan uspeh hrvatskih kolega bio presudan kod izbora partnera koji će nam pomoći da razvijemo program transplantacije jetre, pre svega u obuci kadrova, hirurga i medicinskih sestara i tehničara, takođe, kako je rekao „koristeći njihovo iskustvo, da brže dođemo do rezultata“. On je napomenuo da u ovom trenutku, prema listama čekanja koje nisu u potpunosti ažurne, na transplantaciju jetre u našoj ustanovi čeka oko 70 pacijenata.

Dr Branislav Kocman, hirurg bolnice „Merkur“ istakao je da je ta zdravstvena ustanova regionalni centar za razvoj transplantacije jetre, pre svega zahvaljujući odličnim rezultatima u tom poslu, dobro obučenim kadrovima, efikasnoj organizaciji, ali i pratećoj zakonskoj regulativi. On je naglasio da će hrvatske kolege uzeti učešće u izvođenju prvih tranpslantacija jetre u Urgentom centru, kako bi se što srpski hirurzi što pre obučili da mogu samostalno da ubuduće obavljaju te složene operacije. Hirurg dr Stipe Jandrijević istakao je da će nakon prvih transplantacija jetre u Urgentnom centru, kako je procenio, verovatno broj onih koji čekaju jetru porasti, jer će iz drugih centara hirurzi i internisti, gastroenterolozi, želeti da se intenzivnije uključe u sam program transplantacije, što će svakako doprineti da program zaživi u punom kapacitetu.


Potpisivanju ugovors prisustvovali su gosti iz Zagreb, kao i direktorka Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije, dr Dana Mihajlović.

 

(Medija centar, 10.juni, 2013.)