Na Klinici za kardiohirurgiju dva pacijenta dobila su ”veštačko srce“

Dva pacijenta sa teškim srčanim slabostima i, sa gotovo poslednjim otkucajima srca, u ponedeljak 4.juna operisana su na Klinici za kardiohirurgiju KCS, gde im je ugrađeno ”veštačko srce“.

Ugradnjom revolucionarne veštačke srčane pumpe ”hartmejt 2“ lekarska ekipa Klinike ua kardiohirurgiju, ovoj dvojici pacijenata produžila je život. Ovo je prvi put da se u našoj zemlji izvodi ovakav hirurški zahvat koji pacijentima sa teškom srčanom slabošću omogućava da premoste vreme do transplantacije, ili da se oporave bez potrebe za presađivanjem srca. Četvoročasovnu intervenciju uradili su uz pomoć kolega iz Zagreba, domaći kardiohirurzi na čelu sa direktorom Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljkom Ristićem.


Pacijentu od 38 godina, koji je nedavno preživeo infarkt, srce je kucalo samo sa sedamnaest odsto kapaciteta, dok je drugom pacijentu, starom 49 godina, zbog upale srčanog mišića srce kucalo sa samo deset odsto ukupne snage.


Veštačke pumpe su ugrađene i zahvaljujući donatorima, koji su našoj ustanovi poklonili uređaje vredne 80.000, odnosno 10.000 evra.

 

(Media centar, 04. juni, 2013.)