Nove metode u Klinici za kardiologiju UKCS, poseta Prof. Pijlsa

U petak 28.1.2022. godine, u Sali za kateterizaciju, Klinike za kardiologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, imali smo veliku čast da ugostimo profesora Nico Pijls-a, svestki poznatog kardiologa iz Ajndhovena, Holandija, i nastavimo saradnju na polju savremenog lečenja infarkta miokarda i dijagnostike koronarne bolesti sa najprestižnijim klinikama i univerzitetima u Evropi.

Inače, Prof. Nico Pijsl je jedan od pionira u oblasti istraživanja koronarne bolesti, i jedan je od rodonačelnika metode određivanja značajnosti suženja na koronarnim arterijama putem frakcione rezerve protoka (eng. FFR), koja je dominantna i preporučena invazivna dijagnostička tehnika za određivanje koji pacijenti sa koronarnom bolešću treba da dobiju stent ili by-pass operaciju.

Prvog dana, nakon što je profesor Pijls održao uvodna predavanja za kolegijum lekara, interventnih kardiologa, Sale za kateterizaciju, Klinike za kardiologiju, UKCS, na temu hlađenja koronarne arterije kod pacijenata koji imaju infarkt miokarda u cilju smanjenja veličine infarkta i spašavanja srčanog mišića, prof. Pijls je predstavio i novu dijagnostičku metodu merenja apsolutnog protoka kroz koronarne arterije koja ima velikog kliničkog značaja kod pacijenata koji imaju mikrovaskularnu bolest koronarnih arterija, a sve u cilju pravilne dijagnsotike i lečenja ovih pacijenata. Tako je ova metoda po prvi put urađena u Srbiji kod pacijenta sa sumnjom na mirkovaskularnu bolest, a prisutno medicnsko osoblje je imalo neposredno privilegiju da se upozna i što je najvažnije obuči za samostalno izvođenje ove napredne naučne metode.

Drugog dana, u sklopu kliničke i naučne saradnje sa najnaprednijim centrima u Evropi, naši lekari su imati priliku da budu i deo EURO-ICE kliničkog istraživačkog projekta (EUROpean Intracoronary Cooling Evaluation in Patients With ST-elevation Myocardial Infarction, NCT03447834) pod vođstvom profesora Pijlsa, kad smo izveli i prvu proceduru u Srbiji intrakoronarnog hlađenja srčanog mišiča kod pacijenta sa akutnim infarktom miokarda u cilju smanjenja oštećenja srčanog mišića tokom infarkta. Ovu proceduru, kao i onu prethodnog dana, su samostalno uradili dr Vlada Zobenica, klinički asistent dr Zlatko Mehmedbegović, Prof. dr Dejan Orlić,  i Prof. dr Branko Beleslin (rukovodilac projeka za naš centar), a uz veliku podršku celokupnog tima Sale za kateterizaciju, Klinike za kardiologiju, Univerzitetskog Kliničkog cenra, sa posebnim doprinosom medicinskih sestara i tehničara kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo.