Apel Instituta za transfuziju krvi Srbije

Institut za transfuziju krvi Srbije obaveštava građane da su rezerve krvi na minimumu. Potrebna je krv svih krvnih grupa. Trenutno je najizraženiji deficit krvi A i 0 krvne grupe.


Ukoliko se odziv građana hitno ne poveća, već u toku dana doćiće do odlaganja operacija. Prioritet će imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se elektivne, takozvane hladne operacije. Očekivani dnevni priliv u Institutu narednih dana je oko 100 jedinica krvi, što je daleko manje od realnih potreba koje iznose 250 do 300 jedinica krvi neophodnih za lečenje bolesnika u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

Institut poziva i moli građane da daju krv kako bi se sprečila kriza većih razmera i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za lečenje i oporavak.

Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, svakog dana od 7.00 do 19.00 h, subotom od 8.00 do 15.00 h, u Urgentnom centru u ambulanti za fizikalnu terapiju od 9 do 16 h i u autobusu na Trgu Republike od 9.00 do 19.00 h svakog dana osim nedelje.

Institut za transfuziju krvi Srbije 29.07.2013.