Pacijente povređene u Mađarskoj posetila ministarka zdravlja

Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović posetila je danas u Urgentnom centru troje povređenih pacijenata koji su noćas iz bolnice Tatabanja u Mađarskoj transportovani na dalje lečenje u Urgentni centar KCS.


Nakon obilaska, ona je za medije izjavila da tri pacijentkinje u stabilnom stanju, oporavljaju se i da nisu životno ugrožene, kao i da će u toku dana stići još dvoje povređenih srpskih državljana, po koje su sinoć otiše ekipe Hitne pomoći, da će po prijemu u Urgentni centar biti timski pregledani, a zatim upućeni u one zdravstvene institucije gde njihovo zdravstveno stanje to bude iziskivalo.

Direktor Urgentnog centra KCS dr Zlatibor Lončar rekao je da je su pacijenti u stabilnom stanju, precizirajući da je jedna pacijentkinja smeštena na Šok A, sa izbiljnim povredama grudnog koša, serijski višetrukim prelomom rebara i različitim kontuzijama tela.

"Ona je na dvadesetčetvoročasovnom monitoringu, ostaće ovde do daljnjeg, jer, između ostalog, ima od ranije probleme vezane za opstrukcije disajnih organa, sada je stabilno i nadamo se da će sve biti uredu", rekao je dr Lončar i dodao da druga pacijenkitnja ima povrede vrata, ali bez koštanih preloma, ona je smeštena na ortopediju, dok je treća pacijentkinja, sa povredama trbuha, smeštena na Odeljenje opšte hirurgije. On se zahvalio Ministasrstvu zdravlja na ukazanom poverenju i odluci da se briga o zdravlju povređenih pacijenata poveri lekarima i osoblju Urgentnog centra KCS.

Ministarka zdravlja se posebno zahvalila mađarskoj policiji i zdravstvenim radnicima koji su, kako kaže, svoj deo posla za naše sugrađane uradili na najkavalitetniji način. Ona je dodala da je Ministarstvo organizovalo transport onih pacijenata za koje je postojala opasnost da prilikom prevoza dođedo pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja.

Pacijente je danas posetio i pomočnik ministra spoljnih poslova Srbije, Goran Aleksić koji je istakao da je ovo primer dobre koordinacije rada državnih organa, tako da su posledice za ljude koji su bili u autobusu svedene na minimum. On je podsetio da je u autobusu bilo 14 osoba i to 11 putnika i tri vozača, od toga: 12 građana Srbije i dva državljanina Švajcarske.

"Predstavnici ambasade juče su bili na graničnom prelazu, dočekali su ekipu Urgentnog centra KCS, logistički pomogli i ispratili do dva lokaliteta gde su smešteni naši građani", naglasio je Aleksić.

Osmoro srpskih državljana povređeno je u noći između utorka i srede, kada je autobus kragujevačkog prevoznika sleteo sa puta u Mađarskoj, u blizini grada Tatabanja.


(Medija centar, 26.juli, 2013.)