OBAVLJENE ČETIRI TRANSPLANTACIJE

Tokom pretprošle noći i jutra u Kliničkom centru Srbije prvi put su urađene čak četiri operacije transplantacije organa. Ovo je prvi put u istoriji KCS da su, u isto vreme, četiri ovakva zahvata obavljena.

U toku te duge noći timovi vrhunskih eksperata obavili su četiri transplantacije, u jednom dahu, spašavajući i produžavajući četiri života, što je zahtevalo vrhunsko koordinisanje doktora i pratećeg osoblja iz oblasti dvadesetak specijalnosti, što je svojevrstan rekord koji se retko dešava i u najpoznatijim svetskim medicinskim centrima.

U pitanju su operacije srca, jetre i dva bubrega.


Transplantaciju srca pacijentu starom 57 godina iz Velike Plane, na Klinici za kardiohirurgiju KCS, obavio je tim lekara predvođen prof. dr Miljkom Ristićem.

Transplantaciju jetre pacijentu starom 28 iz Prijepolja, na Urgentnom centru KCS, obavio je tim lekara koji je predvodio ass. dr Zlatibor Lončar.

Obe operacije transplantacije bubrega, pacijentu M.A. (58 godina) i pacijentkinji M.M. (45 godina), na Klinici za Urologiju KCS obavio je prim.dr Čedomir Topuzović.

Stanje svih operisanih pacijenata za sada je dobro.