„Koraci za zdravu trudnoću“

Projekat „Koraci za zdravu trudnoću“ predstavlja Nacionalnu školu za zdravu trudnoću, svojevrsni karavan koji će promovisati zdrave stilove života i koji će pružiti trudnicama širom zemlje sve neophodne informacije o sigurnoj, bezbednoj i pravilnoj trudnoći. Cilj je da na jedan stručan, interesantan i direktan način pokažemo budućim mamama šta sve treba da pripreme i urade kako bi najsrećniji događaj u životu dočekale na pravi način.

„Koraci za zdravu trudnoću“ će trajati 6 meseci, od novembra 2013. do aprila 2014. godine, a posetiće 10 gradova u Srbiji u kojima će biti održane edukativne tribine. Projekat su osmislili i organizovali Fondacija „Dragica Nikolic“, Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Institut za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ i najveća evropska banka za čuvanje matičnih celija „Cryo-save“, uz podršku brojnih lokalnih Domova zdravlja i porodilišta.

Prva faza projekta traje do kraja godine. Počela je današnjom konferencijom za novinare, a karavan zdrave trudnoće u tom periodu posetiće tri grada. Posle kraće praznične pauze, počinje Druga faza projekta koja će trajati od februara do aprila 2014. godine i obuhvatiće edukativne tribine u sedam gradova. Tribine će biti održane u sledećim gradovima : Petrovac na Mlavi, Kragujevac, Subotica, Zrenjanin, Šabac, Užice, Kraljevo, Čačak, Leskovac, Beograd.

Na današnjoj konferenciji za medije obratili su se:

 • Dragica Nikolić, predsednica Upravnog odbora Fondacije „Dragica Nikolić“,
 • Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekoligiju i akušerstvo KCS,
 • Prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije,
 • Prim. dr sc. med Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“,
 • Prof. dr Mima Fazlagić, direktorka Projekta „Koraci za zdravu trudnoću“,
 • Spasoje Sredanović, direktor „Cryo-Save“ Srbija
ZBOG ČEGA JE PROJEKAT “KORACI” VAŽAN?


Jedan od najvećih problema u Srbiji jeste – pad nataliteta.

 • U Srbiji se rodi 70.000 beba godišnje
 • Svake godine se rodi 1.500 beba manje nego prethodne
 • Postajemo jedna od najstarijih nacija u Evropi.
 • Svake godine ima nas manje za jedan mali grad.
 • Prosečna porodica u Srbiji ima svega 1,2 deteta
 • Imamo velikih problema sa začećem – svaki sedmi par teško dobija dete.
 • Kada dođe do trudnoće, loša je statistika morbiditeta trudnica i mortaliteta i morbiditeta novorođenčadi.
 • Imamo veliki procenat prevremenih porođaja i ogroman procenat carskog reza.


Kvalitet jednog zdravstvenog sistema procenjuje se prema smrtnosti novorođenčadi. Nažalost i tu nam je jedna od najgorih statistika u Evropi.

Trudnoća je zdravlje. Trudnica nije invalid, ni bolesna žena.
Trudnoća je blagosloveno stanje u kojem treba uživati.

Kako izgleda jedna tribina?

Predviđeno je da tribina traje tri sata; održava se pet tematskih predavanja koja se tiču zdravog i pravilnog vođenja trudnoće. Stručnjaci - ginekolozi, nutricionisti, fizijatri će pored izlaganja biti na raspolaganju svim zainteresovanim trudnicama koje mogu da ponesu kompletnu lekarsku dokumentaciju dotadašnjeg vođenja trudnoće. Istaknuti stručnjaci će pogledati sve nalaze i dati svoje mišljenje. Ukoliko postoji neki poseban problem, lekari će upućivati te pacijentkinje u specijalizovane ustanove na dodatna ispitivanja.

Način delovanja projekta:

Realizovaćemo Karavan zdrave trudnoće u 10 gradova Srbije odabranih tako da se uključe budući roditelji iz svih krajeva naše zemlje. Karavan će obilaziti gradove, podižući nivo svesti o značaju vođenja zdrave i pravilne trudnoće. Održavanje edukativnih tribina namenjeno je budućim majkama i ostalim članovima porodice koji očekuju prinovu. Tribine obuhvataju pet predavanja, osmišljenih kao jedan mali priručnik iz škole za roditeljstvo.

Zadatak nam je i da se razbiju mnoge predrasude, a da se o trudnoći govori na najsavremeniji način i da se trudnice informišu o najnovijim dostignućima nauke i razlikama između zdrave i patološke trudnoće. Promovisaćemo prirodne tretmane, vežbe i zdravu ishranu.

Pozivamo sve predstavnike medija da prate Projekat „Koraci za zdravu trudnoću“ i da se uključe u izveštavanje o značaju zdrave trudnoće, kako bi buduće majke, ali i svi koji žele da saznaju više o roditeljstvu, na vreme dobili informaciju o programu i rasporedu tribina po Srbiji.