Nova angio-sala Urgentnog centra od velikog značaja za lečenje pacijenata akutnog miokarda srca u KCS

28.03.2017.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass dr Zlatibor Lončar posetio je danas Urgentni centar gde je zajedno sa direktorom Kliničkog centra Srbije doc. dr Milikom Ašaninom obišao novu angiografsku salu (angio-sala) ove ustanove. Ministarstvo zdravlja i KCS su za izgradnju najsavremenije angio-sale, nabavku zaštitne opreme od jonizujećeg zračenja kao i adaptaciju prostora sale opredelili blizu 57 miliona dinara.

Tom prilikom, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass dr Zlatibor Lončar izjavio je da je nova angio-sala Urgentnog centra još jedna u nizu potvrda čvrstog opredeljenja Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja da se značajno unapredi i osavremeni zdravstveni sistem Srbije.

„Nova angiografska sala Urgentnog centra, sa hemodinamskim sistemom Sensis Lite je sala poslednje generacije sa CARE + CLEAR tehnologijom, što podrazumeva vrhunski kvalitet slike sa najmanjom mogućom dozom zračenja kako za pacijenta, tako i za operatera. Sala poseduje podno montiran C luk, motorizovan za sve vrste pregleda i intervencija, kao i novi softver za poboljšanu vizuelizaciju stenta i softver za vaskularne i neurološke preglede i intervencije. Zahvaljujući svemu tome, najkvalitetnija dijagnostika i intervencije biće dostupne neposredno po prijemu pacijenta u Urgentni centar, čime će biti maksimalno skraćeno vreme za lečenje pacijenata“, zaključio je ministar Lončar.

Direktor Kliničkog centra Srbije doc. dr Milika Ašanin izjavio je da će nova angio-sala poslednje generacije značajno unaprediti lečenje pacijenata akutnog miokarda srca u KCS.

„U ime Kliničkog centra Srbije želim da se zahvalim Ministarstvu zravlja i Vladi Republike Srbije na prepoznatoj potrebi da Urgentni centar dobije novu i savremenu medicinsku opremu, Saobraćajnom institutu CIP iz Beograda, koji je donirao Idejni projekat adaptacije prostora za smeštaj nove opreme, kao i inženjerima Kliničkog centra Srbije koji su stručno izneli projekat do njegove realizacije“ zaključio je Ašanin.