Najava događaja

 ◄◄  ◄  ►►  ► 
jun 2024
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

U KCS za renoviranje i sanaciju objekta uloženo 260.000.000 dinara

31.03.2017.

Renoviranje Klinike za infektivne bolesti je samo jedno u nizu ulaganja koje je preduzeto u Kliničkom centru Srbije (KCS), u sklopu aktivnosti ove ustanove ka omogućavanju kvalitetnog zbrinjavanja i pružanja najbolje zdravstvene usluge za više od milion pacijenata godišnje, kao i napora Ministarstva zdravlja ka unapređenju i osavremenjivanju zdravstvenog sistema Republike Srbije.

U protekle tri godine, na tekuće održavanje svih objekata KCS utrošeno je zbirno blizu 260.000.000 dinara. Predmetna sredstva utošena su za građevinske radove, radove na instalacijama vode i kanalizacije, elektro i mašinske instalacije.

U 2016.godini sredstvima iz budžeta Vlade Republike Srbije (više od 70 miliona dinara), renovirana je Prva hirurška klinika, a deo sredstava utošen je i u renoviranje Klinike za grudnu hirurgiju i pulmologiju i bivše interne A klinike. Za rekonstrukciju odeljenja za transplantaciju koštane srži KCS je izdvojio oko 40 miliona dinara, a ministarstvo oko 20 miliona. Za izgradnju nedavno otvorene, najsavremenije angio-sale, nabavku zaštitne opreme od jonizujećeg zračenja kao i adaptaciju prostora sale u Urgentnom centru, Ministarstvo zdravlja i KCS su opredelili blizu 57 miliona dinara.

Za potrebe Klinike za infektivne i tropske bolesti je utrošeno oko 18.500.000 dinara.

Na ovoj Klinici je u protekle dve godine deo spoljašnje stolarije zamenjen novom PVC stolarijom na odeljenjima hepatitisa. Obavljeni su radovi na obnovi magistralnih vodova grejanja u dve zgrade, Paviljon I i II, kompletno je rekonstruisan deo krova nad delom intenzivne nege koji je prokišnjavao.

Na odeljenju VI je sređena bolesnička trpezarija. U proteklih godinu dana na odeljenju VI su kompletno renovirana dva poluizolaciona boksa sa pripadajućim predprostorom, reinstalisan je sistem magistralnih cevi grejanja, sa novim manometarskim i ventilskim sistemom kontrole. Nedavno je urađena kompletna sanacija bolesničkog toaleta i započeti su unutrašnji radovi na hodniku. Usled nemogućnosti da se pojedine etaže ili vertikale u potpunosti isprazne a pacijenti presele na drugu lokaciju, da bi se radovi na Klinici nesmetano odvijali, izvode se etapno, odnosno radovi se izvode na delu odeljenja dok se u drugom delu obavlja redovna medicinska delatnost. Zbog specificnosti patologije i nepostojanja alternativne infektološke ustanove na teritoriji grada nije moguće značajnije, čak ni na kraće vreme smanjiti kapacitet ustanove a da ne nastane problem u zbrinjavanju infektoloških bolesnika.

Stoga se radovi na kompletnom objektu izvode etapno, deo po deo, uz puno obavljanje medicinske delatnosti i zbrinjavanje pacijenata.

Nastavak radova na odeljenju VI ide sledećom dinamikom: upravo se rekonstruišu i uređuju dve sobe i pripadajući deo hodnika, (da bi se u ostalima odvijalo zbrinjavanje pacijenata) zatim sledi započinjanje radova u Prijemnoj ambulanti (sređivanje ambulante za pregled kritičnih bolesnika (boks 19), koji uključuje kompletnu rekonstrukciju ovog boksa zbog poboljšanja funkcionalnosti), te zamena sve stolarije na boksevima za pregled bolesnika (posto je dosadašnja drvena dotrajala biće zamenjena sa PVC). U zavisnosti od obima posla (kako se radi o starim objektima, a u zavisnosti od stanja zidova moguće je da će doći do značajnog povećanja posla, što će majstori moći da procene tek po započinjanju radova) u planu je i nastavak molersko farbarskih radova na odeljenju VIII kao i završetak završne obrade špaletni (oko okvira prozora) na odeljenju hepatologije...

U planu je nastavak unutrašnjeg sređivanja odeljenja VI, zamena do sada nezamenjene gradjevinske stolarije na svim paviljonima i prijemnim boksovima u prijemnoj ambulanti, krečenje i farbanje stolarije na odeljenju VIII (već je obezbeđen potrošni materijal), kao i početak radova na građevinskoj limariji i sređivanju krovova u cilju sprečavanja prokišnjavanja (za ove radove je urađen predmer i predračun troškova).

Sa više od sedam hiljada zaposlenih, KCS je najveći je pružalac zdravstvenih usluga u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi, u kojem se godišnje zbrine više od milion pacijenata. U stacionarnoj delatnosti KCS godišnje se leči više od 90 000 bolesnika, ostvari se više od 950 000 bolesničkih dana lečenja, obavi preko 50 000 operacija i više od 7.000 porođaja. U dnevnim bolnicama godišnje se leči 25 000 bolesnika i obavi preko 5.000 operacija.

Klinički centar Srbije, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, kontinuirano i intenzivno radi na unapređenju nivoa zdravstvenih usluga koje pruža pacijentima, kao i na održavanju i unapređenju svojih kapaciteta i uslova dostojnih i pacijenata i lekara.