Radovi na novoj mikrohirurškoj i neurohirurškoj sali UC

5.04.2017.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass dr Zlatibor Lončar i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović posetili su danas Urgentni centar Kliničkog centra Srbije, gde je adaptacijom neurohirurške i mikrohirurške operacione sale započeta realizacija Projekta rekonstrukcije i izgradnje sedam bolničko zdravstvenih centara u Beogradu.

Tom prilikom, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass dr Zlatibor Lončar istakao je da je prioritet u dinamici rekonstrukcije KCS dat adaptaciji neurohirurše i mikrohururške operacione sale Urgentnog centra, jer se u tim salama izvrši više od 800 neurohirurških, 800 mikrohirurških i oko 140 maksiolofacijalnih operacija u toku jedne godine.

„Adaptacijom i rekonstrukcijom ćemo u Urgentnom centru dobiti dve potpuno nove mikrohirurške i neurohirurške operacione sale u kojima će složene operacije vršiti iskusni neurohirurzi, ali i oni mladi koje zapošljavamo i osposobljavamo da budu makar podjednako uspešni kao njihove sadašnje kolege. Na taj način ćemo obezbediti kontinuitet i pun kapacitet zbrinjavanja pacijenata kojima je neophodno pružiti ovaj vid operativnog zahvata“, naglasio je ministar Lončar.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da će se tokom 2017. i 2018. raditi na rekonstrukciji sedam kliničkih centara u Srbiji, među kojima je i Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra.

“Ovo nije samo rekonstrukcija dve operacione sale u Urgentnom centru, već početak projekta rekonstrukcije sedam kliničkih zdravstvenih centara. Ministarstvo građevinarstva je obezbedilo 260 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve ustanove i potpisalo ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP. Blizu 100 miliona evra je obezbeđeno za radove na reoknstrukciji, od čega 70 miliona iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, a ostatak od Evropske investicione banke. Plan je da se u okviru projekta najpre, i to u toku naredna dva i po meseca, krene obnova Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, a ubrzo zatim i u KBC Dragiša Mišović”, rekla je Mihajlovićeva.

Radove na ovom zahtevnom projektu izvodi preduzeće Koloseum inženjering, a projekat adaptacije izradio je Saobraćajni instutut CIP, prema zahtevu korisnika, u saradnji sa inženjerima Kliničkog centra Srbije. Vrednost radova je 15 miliona dinara, a rok za završetak radova je 45 dana.